TEK KULLANIMLIK PLASTİK TORBALAR SU KAYNAKLARINI KURTARIYOR!
Küresel ısınma nedeniyle dünyada su kaynaklarının değerinin arttığı şu dönemde tek kullanımlık plastik torbaları tercih etmenin önemi de artıyor. Plastik torbalar çok daha az su tüketilerek üretiliyor. 1000 adet kağıt torba için 3 bin 785 litre, aynı adetteki polietilen plastik torbalar içinse sadece 30 litre su harcanıyor.
PLASTİĞİN DAYANILMAZ HAFİFLİĞİ!
Plastik ambalaj olmasaydı, ambalajların ortalama ağırlığı 4 katına, ambalajların üretimi için harcanan enerji 2 katına, ambalajların hacmi ise 2,5 katına çıkardı.
PLASTİK İLE ENERJİDE İNANILMAZ TASARRUF!
1992 yılında yapılan bir çalışmada, plastik ambalaj kullanımı ile Amerikalı üreticilerin 336 trilyon BTU enerji tasarrufu yaptığı ortaya kondu. Tasarruf edilen enerji, 58 milyon varil petrole, 9,2 milyar m3 doğal gaza veya 14,5 milyon ton kömüre eşdeğer.
KATI ATIK KONUSUNDA PLASTİK MASUM!
Yapılan araştırmalar, dünyanın giderek en önemli gündem maddelerinden biri haline gelen katı atık konusunda da plastik torbaların daha az atık oluşturduğunu, bu bakımdan daha çevreci olduğunu ortaya koyuyor: 1000 adet plastik torba, 4,7 kg katı atık oluştururken, buna karşılık aynı adetteki kâğıt torbalar ise bu rakamın yaklaşık 7 katı kadar, yani 33,9 kg katı atığa neden oluyor.
GERİ KAZANIMDA PLASTİK EN DEĞERLİSİ!
Modern dünya, plastiklerle ve diğer atıklarla ilgili olarak, 3R olarak kısaltılan "Reduce (Azalt), Reuse (Yeniden Kullan) ve Recycle (Geri Dönüştür)" yaklaşımını tartışıyor, benimsiyor. Geri dönüşümde plastiğin ekonomiye katkısı yadsınmıyor: Kâğıt en fazla 5 kere geri dönüştürülebilirken, plastik birçok kez geri dönüştürülebiliyor. Üstelik, bir plastiği geri kazanım için eritirken 120oC ile 200oC arasında ısıtılırken, alüminyum (Alu) için bu oran için 650oC cam için ise tam 1400oC....
PLASTİK GERİ DÖNÜŞECEK, TÜRKİYE KAZANACAK!
1 ton plastik ambalaj atığının geri dönüşümü sonucunda 14000 kWh enerji tasarrufu sağlanmış oluyor. Örneğin; Türkiye genelinde tasarruf edilebilecek enerji miktarı yıllık 4 Milyon Megawatt saattir (MWh). Plastik ile bina enerjisi, para tasarrufu sağlar ve çevreyi korur.